fbpx

Hvordan gi ut bok på eget forlag?

Av Maj-Britt Johansen

Skriv om noe som engasjerer

Hva skal boka handle om? Hvem er målgruppa og hvorfor skal noen kjøpe din bok? Hva slags innbinding ønsker du, hardcover bok, softcover bok eller spiralisert bok. Vi anbefaler deg å lage et nettverk av ressurspersoner som kan gi deg ærlige tilbakemelding (venner og familie er ikke alltid de beste). Vi gir deg gode og verdifulle råd og tips om hvordan gi ut bok på eget forlag.

 

Sjekk markedet

Sjekk om det er et marked for den type bok du ønsker å skrive. Lag en plan for salget – snakk med de som skal selge (bokhandel, forening el.l.) Vurder hva slags opplag du vil trykke boka i.
Her har vi lang erfaring og kan gi deg nyttige råd. En del bøker kan trykkes i et mindre opplag først og deretter flere ved behov.

 

Opprette eget selskap?

Vurder om du vil opprette et eget selskap (for eksempel enkelpersonforetak). Det er mer ryddig og fremstår mer seriøst dersom du skal søke tilskudd og når du skal selge inn prosjektet ditt hos andre.

 

Hva koster det?

Hos oss tenker vi at hver bok er en unik utgivelse. Det betyr at kostnadene avhenger av hvilke tjenester du har behov for. Det kan være hjelp til skriving (forfatter/redaktør), korrektur og språkvask, grafisk arbeid, foto og illustrasjon, produksjon, markedsføring og lager/logistikk. Vi anbefaler at du avtaler et møte med oss slik at vi sammen kan legge en plan for din bokutgivelse.

 

Fordelene

Det er flere fordeler med å utgi bok selv. Først og fremst har du full kontroll på materialet ditt og har all eierskap til dette selv. Du har også god anledning til å påvirke bok- og omslagsdesign. Du kan markedsføre boken i de kanalene som passer deg og du vil kunne tjene mer på salget.

«2019 var året da jeg fikk lov til å skrive en bok om Start. Hadde du sagt det for ti år siden hadde jeg ristet på hodet. Tusen takk til Bjorvand & co for uvurderlig hjelp i arbeidet med å få den utgitt, og en helt usannsynlig god jobb i arbeidet med å få tekstene mine til å leve i et design jeg bare kunne drømt om før det ble presentert.»

ANDREAS IVAN NIELSEN, UTGIVER AV ”MITT START” i 2019.